Hurtigtaster

Bruke skråstrek-kommandoer
I denne artikkelen

Notion er fullt utstyrt med tastatur- og Markdown-hurtigtaster, slik at du kan gjøre alt du trenger uten å røre musen ⌨️

Obs! Du vil se at cmd/ctrl brukes mye nedenfor. Dette er kort for  command på Mac og control på Windows og Linux. Disse instruksjonene er for engelsk/QWERTY-tastaturer, men internasjonalisering er på trappene!

Hvis du ikke er vant med hurtigtaster, skjønner vi det. Du kan fortsatt jobbe som en superbruker i Notion hvis du husker disse kommandoene:

• Trykk på cmd/ctrl + N for å opprette en ny side (kun på skrivebordsappene).

• Trykk på cmd/ctrl + shift + N  for å åpne et nytt Notion-vindu (kun skrivebordsapper).

• Trykk på option + shift + klikk  for å åpne en side som et nytt vindu (kun skrivebordsapper).

• Trykk på cmd/ctrl + klikk for å åpne en lenke som en ny Notion-fane (kun skrivebordsapper).

• Trykk på cmd/ctrl + t for å opprette en ny Notion-fane (kun skrivebordsapper).

• Trykk på cmd/ctrl + P eller cmd/ctrl + K for å åpne søket eller hoppe til en nylig vist side.

• Trykk på cmd/ctrl + L for å kopiere nettadressen til siden

• Trykk på cmd/ctrl + [ for å gå tilbake en side.

• Trykk på cmd/ctrl + ] for å gå fram en side.

• Trykk på ctrl + shift + K (Mac) eller ctrl + K (Windows) i databasevisning for å gå til forrige side i databasen.

• Trykk på ctrl + shift + J(Mac) eller ctrl + J (Windows) i databasevisning for å gå til neste side i databasen.

• Trykk på cmd/ctrl + shift + L for å veksle mellom mørk og lys modus.

Tips: Du kan legge til en hvilken som helst emoji innebygd på en Notion-side ved å skrive : fulgt av navnet på emojien, som for eksempel :eple for 🍎 eller :klappe for 👏

Du kan også hente frem datamaskinens emojivelger med hurtigtastene ctrl + cmd + mellomrom på Mac og Windows-tasten + .eller Windows-tasten + ; på Windows.

Mens du skriver:

• Skriv ** på hver side av teksten for å få fet skrift.

• Skriv * på hver side av teksten for å kursivere.

• Skriv ` på hver side av teksten for å lage en innebygd kode. (Akutt aksent, som du får ved å trykke på shift og tasten til venstre for backspace, etterfulgt av mellomrom.)

• Skriv ~ på hver side av teksten for å gjennomstreke.

Prøv disse på begynnelsen av en ny linje eller en eksisterende innholdsblokk:

• Skriv *- eller + fulgt av mellomrom for å opprette en punktliste.

• Skriv [] for å lage en avmerkingsboks for gjøremål, fulgt av mellomrom. (Uten mellomrom .)

• Skriv 1., a. eller i. fulgt av mellomrom for å lage en nummerert liste.

• Skriv # fulgt av mellomrom for å lage en O1-overskrift.

• Skriv ## fulgt av mellomrom for å lage en O2-underoverskrift.

• Skriv ### fulgt av mellomrom for å lage en O3-underoverskrift.

• Skriv > fulgt av mellomrom for å lage en veksleliste.

• Skriv " fulgt av mellomrom for å lage en sitatblokk.

• Trykk på enter for å sette inn en linje med tekst.

• Trykk på shift + enter for å lage et linjeskift i en blokk med tekst.

• Trykk på cmd/ctrl + shift + M for å lage en kommentar.

• Skriv --- for å lage en delelinje. (Tre bindestreker på rad.)

• Når teksten er valgt, trykker du på cmd/ctrl + B for å gjøre teksten fet.

• Når teksten er valgt, trykker du på cmd/ctrl + I for å kursivere teksten.

• Når teksten er valgt, trykker du på cmd/ctrl + U for å understreke teksten.

• Når teksten er valgt, trykker du på cmd/ctrl + shift + S for å gjennomstreke.

• Når teksten er valgt, trykker du på cmd/ctrl + K for å legge til en lenke. Du kan også lime inn en nettadresse over den valgte teksten for å gjøre den om til en lenke ved hjelp av cmd/ctrl + V.

• Når teksten er valgt, trykker du på cmd/ctrl + E for å lage en innebygd kode.

• Trykk på tab for å gjøre et innrykk og for å neste innhold. Hver gang du gjør et innrykk, nester du blokken inne i blokken over den. Hvis du velger den overordnede blokken, vil alt som er nestet under den, også bli valgt.

• Trykk på shift + tab for å fjerne nestet innhold.

• Skriv /gjør om på starten eller slutten av en blokk for å gjøre den om til en annen type blokk. Du får opp en liste med valgmuligheter.

• Skriv /farge på starten eller slutten av en tekstblokk for å endre fargen på teksten eller markeringen. (Hvis du vil fjerne en farge eller markering, skriver du bare /standard). Eksempel: /blå/blå bakgrunn

For alle disse innholdsskapende hurtigtastene er cmd + option kombinasjonen for Mac, og ctrl + shift er kombinasjonen for Windows og Linux:

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 0 for å lage en tekst.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 1 for å lage en O1-overskrift.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 2 for å lage en O2-overskrift.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 3 for å lage en O3-overskrift.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 4 for å lage en avmerkingsboks for gjøremål.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 5 for å lage en punktliste.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 6 for å lage en nummerert liste.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 7 for å lage en veksleliste.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 8 for å lage en kodeblokk.

• Trykk på cmd/ctrl + option/shift + 9 for å lage en ny side, eller for å gjøre om det du har på en linje, til en side.

• Trykk på cmd/ctrl + + for å zoome inn.

• Trykk på cmd/ctrl + - for å zoome ut.

• Trykk på cmd/ctrl + shift + U for å gå opp ett nivå i sidehierarkiet.

• Dupliser hvilket som helst innhold på en Notion-side ved å holde nede option/alt mens du drar og slipper.

Alt i Notion er en blokk – fra en linje med skrift (eller et avsnitt) til et bilde eller element som bygges inn. Med disse hurtigtastene kan du redigere hele blokker når de er valgt.

• Trykk på esc for å velge blokken du befinner deg i. Eller for å tømme valgte blokker.

• Trykk på cmd/ctrl + a en gang for å velge blokken markøren befinner seg i.

• Trykk på mellomrom for å åpne et valgt bilde i fullskjerm. Eller for å avslutte fullskjerm.

• Trykk på piltaster for å velge en annen blokk.

• Hold nede shift + opp/ned-piltastene for å utvide markeringen din oppover eller nedover.

• Bruk cmd + shift + klikk på Mac, og alt + shift + klikk på Windows/Linux for å velge eller velge bort en hel blokk.

• Bruk shift + klikk for å velge en annen blokk og alle blokkene mellom.

• Trykk på tilbake-tasten eller slett for å slette valgte blokker.

• Trykk på cmd/ctrl + D for å duplisere blokkene som du har valgt.

• Trykk på enter for å redigere enhver tekst inne i en valgt blokk (eller åpne en side inne i en side).

• Trykk på cmd/ctrl + / for å redigere eller endre en eller flere valgte blokker.

• Bruk denne hurtigtasten for å endre type blokk, farge eller for å redigere, duplisere eller flytte blokken. Du vil se at det dukker opp en tekstboks øverst i menyen. Bare skriv inn ønsket handling, blokk eller farge.

• Velg flere rader eller kort i en database, og bruk cmd/ctrl + / for å redigere alle samtidig.

• Hold inne cmd/ctrl + shift + piltaster for å flytte rundt på en valgt blokk.

• Trykk på cmd/ctrl + option/alt + T for å utvide eller lukke alle vekslingene i en veksleliste.

• Trykk på cmd/ctrl + shift + H for å bruke den siste teksten eller for å markere fargen du brukte.

• Trykk på cmd/ctrl + enter for å endre blokken du befinner deg i. Å endre betyr å:

• Åpne en side

• Kryss av eller fjern avkryssingen av en avmerkingsboks for gjøremål

• Åpne eller lukk et vekslelisteelement

• Lage elementer som bygges inn eller bilder i fullskjerm

• Omtal en person: Skriv inn @ og navnet til et annet medlem i arbeidsområdet for å gjøre vedkommende oppmerksom på noe. Personen blir dermed varslet. Dette er spesielt nyttig i kommentarer og diskusjoner.

• Omtal en side: Skriv inn @ og navnet på en annen side i arbeidsområdet for å lage en innebygd lenke. Hvis du endrer navnet på siden, endres også denne lenken automatisk.

• Omtal en dato: Skriv inn @ og en dato i et hvilket som helst format (eller «i går», «i dag», «i morgen» eller til og med «neste onsdag»). Nyttig for å gi deg selv forfallsdatoer.

• Legg til en påminnelse: Skriv  @påminn fulgt av en dato i et hvilket som helst format (inkludert «i går», «i dag», «i morgen» osv.). Du kan klikke på lenken som dukker opp for å justere datoen og det nøyaktige tidspunktet du ønsker å bli påminnet. Du vil motta et varsel på det tidspunktet.

• Trykk på esc for å avvise @-kommandomenyen hvis du bare vil skrive inn @.

• Lenk en side: Skriv [[ og navnet på en annen side i arbeidsområdet for å lage en lenke til den. Hvis du endrer navnet på siden, endres også denne lenken automatisk.

• Opprett en underside: Skriv [[ og navnet på undersiden du ønsker å neste inne på din gjeldende side. Bruk markøren eller piltastene for å velge + Legg til ny underside i rullegardinmenyen som vises.

• Opprett en ny side et annet sted: Skriv inn [[ og navnet på siden du vil opprette. Bruk markøren eller piltastene til å velge ↗ Legg til ny side i ... i rullegardinmenyen som vises, og velg deretter siden eller databasen der du vil at siden skal legges til.

• Opprett en underside: Skriv + og navnet på undersiden du ønsker å neste inne på din gjeldende side. Bruk markøren eller piltastene for å velge + Legg til ny underside i rullegardinmenyen som vises.

• Opprett en ny side et annet sted: Skriv + og navnet på siden du vil opprette. Bruk markøren eller piltastene til å velge ↗ Legg til ny side i ... i rullegardinmenyen som vises, og velg deretter siden eller databasen der du vil at siden skal legges til.

• Lenk en side: Skriv + og navnet på en annen side i arbeidsområdet for å opprette en lenke til den. Hvis du endrer navnet på siden, endres også denne lenken automatisk.

Tips: Når du bruker [[, vil rullegardinmenyen vise alternativer for lenking av sider først. Når du bruker +, vil rullegardinmenyen vise alternativer for sideoppretting først.

Ved å trykke på / i Notion får du opp en hel meny med innholdsblokker du kan velge å sette inn. Du kan bruke en hurtigtast for dette ved å trykke på / og deretter skrive inn det du ønsker. Her er alternativene dine:

Grunnleggende

• /tekst eller /ren oppretter en ny tekstblokk.

• /side oppretter en ny side (og åpner den automatisk når du trykker på enter).

• /punktliste oppretter en punktliste.

• /num oppretter en nummerert liste.

• /gjøremål oppretter en gjøremålsliste med avmerkingsbokser.

• /veksle oppretter en veksleliste.

• /del oppretter en lysegrå delelinje.

• /sitat oppretter en sitatblokk med større tekst.

• /o1 eller /# oppretter en stor overskrift.

• /o2 eller /## oppretter en mellomstor overskrift.

• /o3 eller /### oppretter en liten overskrift.

• /lenke oppretter en lenke til en annen side i arbeidsområdet.

• esc fjerner /-menyen. Praktisk hvis du prøver å bare bruke / når du skriver.

Innebygde

• /omtal lar deg omtale en side eller en person i arbeidsområdet

• /dato eller /påminnelse lar deg legge til et tidsstempel eller en påminnelse på siden din

• /blokkligning lar deg legge til en TeX-formel innebygd i teksten din

• /emoji åpner emoji-velgeren

Medier

• /bilde gir deg muligheten til å laste opp eller bygge inn et bilde. Du kan også legge til et bilde fra Unsplash.

• /pdf lar deg lime inn en URL-adresse til en hvilken som helst PDF slik at den vises innebygd på siden.

• /bokmerke lar deg lime inn en nettadresse til et hvilket som helst nettsted for å opprette et nettbokmerke.

• /video lar deg laste opp en videofil eller bygge inn en video fra YouTube, Vimeo osv.

• /lyd lar deg laste opp en lydfil eller bygge inn et opptak fra SoundCloud, Spotify osv.

• /kode lager en kodeblokk der du kan skrive og kopiere en hvilken som helst kodesnutt.

• /fil lar deg laste opp en hvilken som helst fil fra datamaskinen eller lage et element som bygges inn.

• /bygg inn lar deg legge til en hvilken som helst av de over 500 elementene som kan bygges inn, og som fungerer med Notion.

Avanserte

• /kommentar lar deg lage en kommentar til en hvilken som helst blokk.

• /dupliser lager en nøyaktig kopi av den gjeldende blokken.

• /gå til lar deg flytte blokken til en annen side.

• /slett sletter den aktuelle blokken.

• /innholdsfortegnelse lager en innholdsfortegnelse-blokk.

• /knapp eller /mal gir deg en malknapp som dupliserer en hvilken som helst kombinasjon av blokker du definerer.

• /brødsmule setter inn en brødsmulemeny som viser hvor i arbeidsområdet din gjeldende side befinner seg.

• /mat eller /latex lar deg skrive matematiske ligninger og symboler ved hjelp av TeX.